Polní čísla
- miro
- Administrátor
- Poděkoval: 164 x
- Obdržel poděkování: 121 x
Re: Polní čísla
Tomáš Látal ??
Kedy už kaktusár pochopí, že všakovaté polné čísla sú len na ho...... šesť kaktusárov na jednej rovnakej lokalite a každý dá svoje číslo a popíše po svojom, k čomu je to dobré ?? To nie je polné číslo, ale zberovka toho každého samostatne. Nemá hodnotu. Hodnotu má polné číslo prvonálezu, podľa ktorého bol popis a následne pokračovanie pri definovaní celkového rozšírenia danej formy kaktusu.
Kedy už kaktusár pochopí, že všakovaté polné čísla sú len na ho...... šesť kaktusárov na jednej rovnakej lokalite a každý dá svoje číslo a popíše po svojom, k čomu je to dobré ?? To nie je polné číslo, ale zberovka toho každého samostatne. Nemá hodnotu. Hodnotu má polné číslo prvonálezu, podľa ktorého bol popis a následne pokračovanie pri definovaní celkového rozšírenia danej formy kaktusu.
- Hodnocení: 9.09%
Slovo "Balkón" je od slova "Kaktus" a ne od slova "Prádlo" a pravda dneška bývají pouze omylem zítřka
-
- Top prispievateľ
- Poděkoval: 1056 x
- Obdržel poděkování: 125 x
Miro, děkuji.miro píše: ↑06 říj 2021, 19:15Tomáš Látal ??
I mně někdy připadá, že mnozí pěstují polní čísla a ne kaktusy a sukulenty.
- Husi
- Moderátor
- Poděkoval: 35 x
- Obdržel poděkování: 326 x
- Kontaktovat uživatele:
Možno sa raz dožijem situácie, že k zberovému číslu budú dostupné okrem náleziska aj fotografie všetkých konkrétnych rastlín, z ktorých semená pochádzali. To by som chcel. Aby som videl, ako sa moje rastliny líšia (alebo nelíšia) od tých prírodných rodičov.
-
- Top prispievateľ
To by nebylo špatné. Mnohokrát jsem si říkal, že k PČ by bylo dobré uvádět souřadnice GPS. Potom by bylo vidět, kolik PČ je shodných.

- African
- Top prispievateľ
- Poděkoval: 110 x
- Obdržel poděkování: 819 x
Miro, nemáš úplně pravdu (v něčem ano).
1. Mnohdy původní lokalita (a s ní spojená sběrovka) už neexistuje (lidský faktor, zvěř, obojí)
a rostlina/y se najdou desítky i stovky km jinde, mnohdy i v jiném státě. Pak má sběrovka význam.
2. Také pokud je taxon naopak tak běžný, že roste na obrovském areálu, byť s drobnými/většími odchylkami - třeba severní populace kvetou jinak a jsou třeba menší než jižní atd atd.
Jara - GPS souřadnice popř. přesné určení lokality se u polního čísla (sběrovky) předává jen okruhu nejbližších a důvěryhodných kolegů.

1. Mnohdy původní lokalita (a s ní spojená sběrovka) už neexistuje (lidský faktor, zvěř, obojí)

2. Také pokud je taxon naopak tak běžný, že roste na obrovském areálu, byť s drobnými/většími odchylkami - třeba severní populace kvetou jinak a jsou třeba menší než jižní atd atd.
Jara - GPS souřadnice popř. přesné určení lokality se u polního čísla (sběrovky) předává jen okruhu nejbližších a důvěryhodných kolegů.

Naposledy upravil(a) African dne 25 říj 2021, 18:08, celkem upraveno 1 x.
- miro
- Administrátor
- Poděkoval: 164 x
- Obdržel poděkování: 121 x
Souhlasím s tvojim názorem .... v něčem
Mě vadí to, že dokonce víme která parta tam spolu byla a tak stejně si každý píše svůj popis lokality jinač jak druhý. Je pro mě i jasné, a chápu "polní práci" botanika a botanika amatére. Tak že když například máš svoje .... no vezmu jiného .... Honza jede a víme že se o daný druh zajímá a tak mapuje a stopuje a čísluje .... a s ním jede Pepa a ten taky čísluje, ale nemapuje a svoji lokalitu si popisuje po svém ... z hrdosti není ochoten použít Honzovo značení. Jo kšeft je kšeft.

Slovo "Balkón" je od slova "Kaktus" a ne od slova "Prádlo" a pravda dneška bývají pouze omylem zítřka
- African
- Top prispievateľ
- Poděkoval: 110 x
- Obdržel poděkování: 819 x
tak to jo, máš recht. A navíc bych ještě zdůraznil, že existují sběrači (hlavně semen), kteří na kopci s převýšením 50 m a průměrem 300 m udají 5 sběrových čísel - východní, zápdní, severní a jižní strana a vrcholový sběr. jo, kšeft je kšeft 

-
- Poděkoval: 40 x
- Obdržel poděkování: 33 x
Ahoj, jasně se vším souhlasím - spousta sběrovek je nepochybně shodná a kšeft je kšeft ... další důvody by se ještě našly. Navíc u některých druhů je to fakt jedno, jaká je sběrovka (hledej 5 rozdílů). Jenže u některých druhů to je dobré - viz např. E. horizonthalonius, nebo texensis - některé stanovištní formy prostě na zimu neuklízím - vydrží venku (tedy v netopeném skleníku) a jestli mají alespoň předpoklady to vydržet určím ze sběrovky (taky to někdy nefunguje). Takže sběrovky bych šmahem nezavrhoval, pro základní orientaci většinou vyhovují. Druhá věc je, že u některých sběrovek a se k potřebným údajům se nedá dostat.
-
- Top prispievateľ
Ano, takovouto nabídku semen jsem také viděl. Nebudu psát kdo, ale jistě víte o kom je řeč.

-
- Poděkoval: 0
- Obdržel poděkování: 1 x
- Kontaktovat uživatele:
Miro napsal:
Já jsem jenom chtěl informaci o místě nálezu nálezu. Já ve svém seznamu mám spoustu jmen kaktusů s několika čísly, ale ve skutečnosti s jedním místem nálezu. Taková menší "delegace" na daném místě. Určitě si nehraju na sběratele polních čísel.
Co se týká informace, že právoplatný je pouze prvonález - no, souhlasím, ale kde ho má obyčejný "sběratel" zjistit, když se v tom neorientuje? Kdo byl ten první, kdo daný druh objevil?
To je takový luštitelský bonbónek.
Já jsem jenom chtěl informaci o místě nálezu nálezu. Já ve svém seznamu mám spoustu jmen kaktusů s několika čísly, ale ve skutečnosti s jedním místem nálezu. Taková menší "delegace" na daném místě. Určitě si nehraju na sběratele polních čísel.
Co se týká informace, že právoplatný je pouze prvonález - no, souhlasím, ale kde ho má obyčejný "sběratel" zjistit, když se v tom neorientuje? Kdo byl ten první, kdo daný druh objevil?
To je takový luštitelský bonbónek.
Ja si dovolím nesúhlasiť - každé poľné číslo alebo zberovka má význam, pokiaľ je údaj doprevádzaný lokalitou. Lokalita je asi najpodstatnejší údaj, ale zberovka má tiež svoju hodnotu, keď sa dá zistiť kto a kedy semená pozbieral. Samozrejme keď niekto zbiera čísla, može sa stať, že bude mať semená z rovnakej lokality z viacerých zberov, ale to si musí zistiť ... to tiež patrí ku koníčku.miro píše: ↑06 říj 2021, 19:15...Kedy už kaktusár pochopí, že všakovaté polné čísla sú len na ho...... šesť kaktusárov na jednej rovnakej lokalite a každý dá svoje číslo a popíše po svojom, k čomu je to dobré ?? To nie je polné číslo, ale zberovka toho každého samostatne. Nemá hodnotu. Hodnotu má polné číslo prvonálezu, podľa ktorého bol popis a následne pokračovanie pri definovaní celkového rozšírenia danej formy kaktusu.
A úplne som nepochopil, prečo by malo mať poľné číslo prvonálezcu vačšiu hodnotu ako iné. Novo popísaná rastlina musí byť uložená niekde v herbári, aby bola trvalým dokladom rastliny, poľné číslo pri popise asi nieje podstatné - možno len ako doplňujúci údaj (to je moja laická predstava - keď má niekto kvalifikovaný opraví, rád se nechám poučiť).
- Títo uživatelé poděkovali autorovi Štefan za příspěvek:
- Mário Snopka
Síce nie som "kvalifikovaný" (ako píšete), ale ak som to dobre pochopil, tak p. Miro to myslel tak, že: ten, kto tú lokalitu objavil ako prvý, tak jeho poľné číslo je "originál". A keď tam potom niekto príde a to miesto zapíše ako svoje poľné číslo, tak je to nespravodlivé, lebo si v podstate privlastní to miesto nálezu. Hovorím správneA úplne som nepochopil, prečo by malo mať poľné číslo prvonálezcu vačšiu hodnotu ako iné. Novo popísaná rastlina musí byť uložená niekde v herbári, aby bola trvalým dokladom rastliny, poľné číslo pri popise asi nieje podstatné - možno len ako doplňujúci údaj (to je moja laická predstava - keď má niekto kvalifikovaný opraví, rád se nechám poučiť).

- Hodnocení: 18.18%