Letošní duben (apríl) byl v Čechách opravdu velmi suchý, za celý měsíc téměr nepršelo. Téměř na konci dubna jsem během letošních Velikonoc navštívil pár lokalit na Křivoklátsku, tedy ve fytogeografickém okresu číslo 32 - Křivoklátsko. Fytogeografický okres se neshoduje s CHKO. CHKO se rozkládá především v širším okolí Křivoklátu, fytogeografický okres začíná už v údolí Berounky na samotném okraji Plzně, v okolí Křivoklátu zaujímá i okolní údolí.
To nejcennější v samotném CHKO i ve fytogeografickém okresu je samotné, hluboce zaříznuté, údolí Berounky. Dno údolí je velmi hluboko, okolní svahy spadají prudce dolů, jsou často skalnaté. V okolí Křivoklátu je údolí opravdu velmi hluboké, rozdíl mezi okolím a dnem údolí je často i 180 výskových metrů.
Nedaleko obce Týřovice se nad údolím vypíná skála - Čertova skála. Právě zde jsem pozoroval netřesky - Jovibarba globifery. Ty zde rostou jak na samotném vrcholu skal, tak také na samotném úpatí skal. Populace zde je bohatá, pozorval jsem zde spoustu růžic, které zde rostou v menších i větších skupinách.
Na fotkách vidíme téměř uzavřené růžice. Samozřejmě je stanoviště extrémní, je zde opravdový nedostatek vody. Suchý duben (apríl) se na stavu rostlin také podepsal, rostliny totiž držely "zimní" vybarvení. Byť středy růžic začaly růst, růžice neměly dostatek vláhy, aby se třeba vůbec otevřely a pořádně se zazelenaly.

- Čertova skála

- Jovibarba globifera z Čertovy skály