Aztekium
Aztekium
Pri prehliadke zbierky som si všimol na Aztekiu ritteri čierne bodky. Respektíve boli to guličky vo vate na temeni. Prvá moja reakcia bola, že je to škodca. Keď som sa pozrel z blízka uvidel som, že sú to semená. Akurát museli dozrieť plody, ktoré som si v tej vate nevšimol a z nich vypadať semená! Super!!! Ale problém je ako ich odtiaľ dostanem. Zberačku semien nemám, na pinzetu sú moc drobné. Tu pomôže jedine štetec. Ten namočím do vody. Tá bude pôsobiť ako "lepidlo", na ktoré sa semienka nachytajú.
- miro
- Administrátor
- Poděkoval: 82 x
- Obdržel poděkování: 49 x
Re: Aztekium
Dneska ráno koukám a koukám co že si to v ložnici na parapetu kvete
rychle alespoň mobil do ruky
a štečkem pošmrdlat
Vlastní "čistokrevné" semenáčky v 5x5.

- Přílohy
-
- P8240086.JPG (88.02 KiB) Zobrazeno 5401 x
Slovo "Balkón" je od slova "Kaktus" a ne od slova "Prádlo" a pravda dneška bývají pouze omylem zítřka
- miro
- Administrátor
- Poděkoval: 82 x
- Obdržel poděkování: 49 x
No to mám víc jak patnáct let, to bych se musel pohrabat v "papírovém notebuku". Nejhorší jsou první roky. Nekjdřív to vyklíčí a pochcípá skoro všechno .... teda dneska už ne, dneska je chemia a jsou propracované postupy v substrátech a na pěnovci. Tohle šlo klasicky do sklenice, která se otevřela po třech letech ... a do dneška zůstala jenom tahle trojka. Moc vody nedostanou a mám je jtále na stejném místě. Ale stejně to stojí za to pustit se do těhle prďousků, jako jsou aztékia a epišky. Oni i některé mamilárky rostou pomaličky a zůstávají maličké.
Slovo "Balkón" je od slova "Kaktus" a ne od slova "Prádlo" a pravda dneška bývají pouze omylem zítřka
- karel
- Poděkoval: 20 x
- Obdržel poděkování: 11 x
- Kontaktovat uživatele:
Včerejší foto Aztekium ritterii

- Títo uživatelé poděkovali autorovi karel za příspěvek:
- Jiri Kolarik
- Hodnocení: 9.09%
Karel
- Jiri Kolarik
- Top prispievateľ
- Poděkoval: 178 x
- Obdržel poděkování: 350 x
- Kontaktovat uživatele:
...také mám...tyto už asi 33-35 let staré, možná o nějaký roček i více...mám je z Blanska, kde byla začátkem 90.let nějaká kaktusářská akce. Tam jeden význačný blanenský kaktusář prodával semenáčky...no, tak 0,5 cm velké...pořídil jsem si jich 9 a zasadil do velkého kontejneru...a tam už zůstaly...kvetou několikrát ročně, jako tedy třeba i dnes...
...no, dnes je jich tedy "jen" 5 kusů...
...no, dnes je jich tedy "jen" 5 kusů...
- wurm
- Poděkoval: 9 x
- Obdržel poděkování: 20 x
- Kontaktovat uživatele:
Aztekia jsou stále velmi zajímavé a krásné rostliny. A po desetiletí pořád vzácné a obtížnější na to je udržet. Moc pěkné obrázky tady jsou a jak vidno, vše stále miniaturky i po mnoha desítkách let. A tak to má u těchto rostlinek být. Přidám taky jednu, co jsem stihl letos v květu zachytit.

Vytrvalý bořič mýtů a hledač ztracených rostlin. Co není naprosto precizní, to je šlendrián.
Klubový web KK Čelákovice http://www.kaktusy.org - fotogalerie, články, poradenství.
Klubový web KK Čelákovice http://www.kaktusy.org - fotogalerie, články, poradenství.
-
- Poděkoval: 273 x
- Obdržel poděkování: 27 x
Prosím o radu zdejší zkušené, jak na pravokořenná Aztékia, Strombocactusy a Blossfeldie. Slunce nebo stín? Hodně nebo málo vody? A jak v zimě - teplo nebo chladno? Jedná se mi o pěstování v hrnku v minerálním substrátu. Informací nikde moc není a pokud už jsou, tak jsou naprosto rozporuplné, tak bych chtěl znát zkušenosti z praxe, abych něco nepodělal.