Allium
- jezour
- Administrátor
- Poděkoval: 122 x
- Obdržel poděkování: 184 x
Re: Allium
V těchto dnech a týdnech kvete ve sbírkách i na nalezištích spousta příslušníků rodu Allium. V dnešním příspěvku ukážu dalšího příslušníka tohoto rodu. Je jím Allium leucocephalum. Malé cibulky jsem získal v BZ v Plzni, cibulky bez problémů pustily a rostou. Na jmenovce v BZ Plzeň jsem se dočetl tento údaj: "Mongolsko, Hently Mts." Rostliny u mě letos poprvé vykvetly. Kvetou bílo fialovými květy.
Co k rostlinám dodat? Jedná se o celkem snadno pěstovatelný druh česneku. Pěstuji jej spolu s netřesky v záhoně. Někoho možná od pěstování odradí docela větší velikost rostlin. Kvetoucí rostliny na záhoně mají okolo metru a půl, ve skalce jsou o něco málo nižší. Vzhledem k bezproblémovosti se zdá, že se rostliny na suchých místech mohou stát docela slušným plevelem. Nicméně jde o krásné kytky. Posuďte sami.
Co k rostlinám dodat? Jedná se o celkem snadno pěstovatelný druh česneku. Pěstuji jej spolu s netřesky v záhoně. Někoho možná od pěstování odradí docela větší velikost rostlin. Kvetoucí rostliny na záhoně mají okolo metru a půl, ve skalce jsou o něco málo nižší. Vzhledem k bezproblémovosti se zdá, že se rostliny na suchých místech mohou stát docela slušným plevelem. Nicméně jde o krásné kytky. Posuďte sami.
-- Administrátor --
- jezour
- Administrátor
Obrázků kvetoucích česneků není nikdy dost. Dnes přidávám fotku již diskutovaného Allium flavum. Areál začíná už na jihu ČR a Slovenska, nicméně je nesmírně rozsáhlý. Kytky pochází ze Srbska z hory Baba nad vesničkou Lešje.
-- Administrátor --
- jezour
- Administrátor
I podzimní období je u některých česneků velmi zajímavé. Zatímco se ostatní rostliny připravují na zimu, u některých česneků je situace odlišná. Po odkvětu a vytvoření semen dojde k zaschnutí nadzemní části rostlin. Během podzimu se nad zemí objeví nové výhony. Zřejmě k tomu česneky vede nutnost nashromáždění co největšího množství zásob na zimní období. Česneky zatím nepěstuji dlouhou dobu, nemám zkušenosti, jak vypadají během tužších zim (poslední zimy byly v Plzni hodně teplé, nebo spíše nebyly). Během posledních dvou teplých zimních období vydržely tyto nadzemní výhony až do květu.
Vzhled Allium flavum původem ze Srbska u mě ve sbírce v těchto dnech
Vzhled Allium flavum původem ze Srbska u mě ve sbírce v těchto dnech
-- Administrátor --
- African
- Top prispievateľ
- Poděkoval: 57 x
- Obdržel poděkování: 426 x
Tak hlavně ať ti to nevleze do skalky. Já jsem kdysy A. flavum neprozřetelně vysadil do skalky a tak se mi přemnožilo, že malinké cibulky vytahuji dodnes. Ono když se to vysemení, je to skoro jako oxalis. Ale na horách v Rumunsku jsou kouzelné 

- jezour
- Administrátor
Romane, máš naprostou pravdu. Česneky jsou velmi bujně rostoucí a rychle se množí. Z páru cibulek je za chvíli velká skupina rostlin (klidně během dvou sezon). Dva česneky mám v záhonu, kde jsem jim vymezil určitý prostor, přes který nesmí přejít. Zbylé česneky držím v miskách, či v květináčích spolu s netřesky. A to se ještě česneky snažím omezit tak, že je nenechám vytvořit semena. Hned po odkvětu to ostříhám. Jinak by trochu zafoukalo a byly by všude. Stejně ale přibývají, množí se vegetativně.
Na druhou stranu se jedná o krásné kytky, které často doprovází i netřesky. A na lokalitách spolu s netřesky vypadají opravdu hezky.
Na druhou stranu se jedná o krásné kytky, které často doprovází i netřesky. A na lokalitách spolu s netřesky vypadají opravdu hezky.
-- Administrátor --
- jezour
- Administrátor
Opět po roce kvete u mě ve sbírce Allium senescens ssp. montanum. I když patří rozměrově ke středně velkým česnekům, jeho pěstování jistě stojí za to - v podmínkách spolu se suchomilnými kytkami roste bez problémů. Jedinou nevýhodou je jeho bujnější růst. Nicméně fialové květy uchvátí každého.
- Hodnocení: 9.09%
-- Administrátor --