Časť niekde vyššie uvedeného výsevu zo začiatku apríla 2019 fotografovaná v polovici augusta:
Je jasné,že je najvyšší čas
pikýrovať,čo som následne v septembri aj uskutočnil.Táto činnosť u mňa niekedy nedopadne podľa predstáv,tak som sa rozhodol presádzať klasicky zo suchého substrátu do suchého.Pretože som sa dostal do časového stresu,na poslednú chvíľu "som zarobil" Previcur s Fundazolom a misku naplnenú substrátom na presádzanie som čiastočne ponoril do spomínaného roztoku a nechal ju tam počas sadenia.Vtedy je substrát mokrý,stačí do neho robiť dierky - semenáče sa šikovne sadia:

- Spomínaná"vydarená"miska zo sucha do mokra - po určitom čase rastu.
Zas nedostatok času spôsobil,že ďalšie dve misky naplnené substrátom som nechal ponorené v spomínanom roztoku a o 3 dni som začal znova pikýrovať,veď čo sa môže stať/veď tam je Previcur a Fundazol/...Výsledok ale nedopadol tak dobre ako pri prvej miske.Substrát bol taký premočený,že ani Previcur s Fundazolom nepomohli, v nasledujúcich dňoch mnoho semenáčov na úrovni povrchu zvodnatelo.Bol som nútený semenáče povyťahovať,bezchybné som zasadil do suchého substrátu a tie s "zvodnatelými" krčkami som chcel vyhodiť/veď kto sa bude s tým piplať/.Nakoniec som ale všetky,kde neboli napadnuté cievne zväzky/a bola ich z postihnutých väčšina/,zrezal ostrým nožom a dal som ich na kus kartónu vyschnúť.Trvalo to asi 2 dni.Potom som ich namočil,spodok opatrne ponoril do práškového stimulátora a zasadil.Pretože niektoré boli ozaj drobné/a ešte aj zrezané/,zavlažil som ich ručným rozprašovačom.Toto sa mi osvedčilo,pretože substrát sa nevyplavoval,aj miniatúrne rastlinky sa nepohli.
Preto som prešiel na takéto polievanie po pikýrovaní všetkých semenáčov. Trvá to trochu dlhšie,ale miska sa rovnomerne prevlhčí,štruktúra substrátu zostáva viac zachovaná.Na prvý krát prestriekam tak,aby voda začala pretekať cez odtokové dierky.

- Miska kde najbližších/spodných/5 radov je zasadených bez koreňov, po pár týždňoch - v podstate sa nelíšia od normálne presadených !

- Jeden zrezaný po čase vybratý zo substrátu,ani som netušil,že dôjde k tak rýchlej revitalizácii/ak vôbec/...
- DSCN1961.JPG (51.21 KiB) Zobrazeno 268 x
Viem,že som neobjavil"Ameriku",ale trocha poučenia nikdy nezaškodí