Vegetativní množení kaktusů-roubování
Vegetativní množení kaktusů-roubování
Rád bych radu, jak co nejlépe a efektivně zakořenit články Schlumberegera. Chci na ně roubovat klíčence ariokarpusů. Co je lepší - klasicky do skleničky s vodou, zapustit do vlhkého písku, položit na vlhčené papírové ubrousky a zavřít do plastového boxu? Nebo ještě nějak jinak? 

Re: Vegetativní množení kaktusů-roubování
V podstatě pro všechny "teplé" druhy, na seříznutých a zakořeněných selenicereusech mám i echinocactusy(horizonty, polycephalusy) a budte se divit, ale i sclerocactusy polyancistrusy a to z toho důvodu, že polyancistrusy nesnáší nízké teploty, tak že i selenicereus může pro ně být možnou volbou. Samozřejmě mrazuvzdorné echinocereusy jsou určitě lepší, aby mě zde někdo nevypral kožich

- Hodnocení: 18.18%
-
- Poděkoval: 22 x
- Obdržel poděkování: 32 x
Peri a koľko rokov mas tie rastliny na zrezanych seleni? zaujímajú ma tie najstaršie...
Polyancistrusy 3 roky, E. polycephalusy 5 let. Je to děláno klasicky, tj. naroubování semenáčku na selenicereus, nechal jsem to narůst, poté seřízl zhruba na 1 cm a nechal zakořenit. Je i možné, že seleňák se už někde ztratil a rostlina žije na svých, ještě jsem nepřesazoval. Ale určitě se to nedá šmahem doporučovat, mě šlo spíš o to, že když jsem urychlil růst, tak se mi už nechtělo rostliny přeroubovávat. Roubování moc nemám rád kromě nutného, jako je pro sclero nebo vybrané mastusy. Takže jsem to prostě nechal na těch seleňákách.malykaktus píše: ↑11 led 2021, 16:46Peri a koľko rokov mas tie rastliny na zrezanych seleni? zaujímajú ma tie najstaršie...
- Hodnocení: 9.09%
-
- Poděkoval: 22 x
- Obdržel poděkování: 32 x
ja to tak tiež robím, len nemám odskúšané z dlhodobého hľadiska
Ahoj, keď som robil pokusy tohoto typu, tak som narezal články, nechal ich asi deň-dva zaschnúť a potom som ich dal rovno do kvetináčov s čistým pieskom. Tie som nechal v takom plastovom výsevnom boxe, na spodok som nalial asi 1 centimeter vody, zavrel, dal do kotolne, každý deň som to nachvíľu otvoril a vyvetral a o zhruba 2 týždne som na to vrúbľoval. Články zakorenili všetky, ale o chytení vrúbľov sa to povedať nedá. Foto nemám tak nedám. Na youtube nájdeš kopec variánt, niekto používa vlhčené kuchynské utierky, mne sa to zdalo byť zbytočné, sprav ako ti vyhovuje, ono sú to dosť nezmary tie vianočné kaktusy. Akurát nesmú kvitnúť, asi vtedy nie je dobré odoberať články a vrúbľovať.Taro píše: ↑08 led 2021, 11:54Rád bych radu, jak co nejlépe a efektivně zakořenit články Schlumberegera. Chci na ně roubovat klíčence ariokarpusů. Co je lepší - klasicky do skleničky s vodou, zapustit do vlhkého písku, položit na vlhčené papírové ubrousky a zavřít do plastového boxu? Nebo ještě nějak jinak?![]()
- Hodnocení: 9.09%
Kaktusy? Páčia sa mi všetky 

Díky za zprávu! Uvažoval jsem, že po seříznutí a zaschnutí zapustím v březnu články Schlumbergera po odkvětu do menší sklenice od okurek, zčásti naplněné vlhkým říčním pískem a zavřu to plechovým originálním víčkem. Možností bude asi víc. Kdo nic nezkusí, nic nezjistí!