Kaktusárské varenie
- miro
- Administrátor
- Příspěvky: 625
- Registrován: 31 srp 2009, 08:37
- Bydliště: Trenčín a Liptov
- Poděkoval: 82 x
- Obdržel poděkování: 49 x
Kaktusárské varenie
V minulosti som sa stretol s niektorou tou špecialitkou z kaktusárkeho receptára. Vlado zaváral opuncie a kvasil žabí sliz (teda pôvodne to malo vyzerať ako víno z plodov opuncie, ale ako sám upresnil, po výstrele kvasného uzáveru sa to na víno moc nepodobalo). Vyprážané placky z opuncií sú tiež zaujímavé a nasleduje tradičný guláš v Bratislave a klubové opekačky, alebo naše vymetanie skleníka, to už každý vie, do čoho ide. No a tak som dneska kontroloval, ako som na tom ja. A veru som úspešný, uvarill som zopár suliek a parodií, uvaril som aj astra a fosuláče. No poviem vám, nie som tým zrovna natešený. Aha, recept. No jednoduchý, dlhá a blbá zima ako základ. Potom rýchlo do predohriateho výpeku a následne som to marinoval v dažďovej vode a potom s tým rýchlo do slnečnej páľavy. Úspech sa určite dostaví a tiež budete mať navarené, alebo zavarené?
Slovo "Balkón" je od slova "Kaktus" a ne od slova "Prádlo" a pravda dneška bývají pouze omylem zítřka
- Jiri Kolarik
- Top prispievateľ
- Příspěvky: 1854
- Registrován: 19 lis 2007, 14:19
- Bydliště: Brno
- Poděkoval: 178 x
- Obdržel poděkování: 350 x
- Kontaktovat uživatele:
Re: Kaktusárské varenie
No, myslím Miro, že uvařili i mnozí jiní...tedy jistě i u mne se něco uvařilo...a to přímo venku! Ve skleníku foukaly 3 kývavé ventilátory na plochu ca. 15m2 + vše ostatní otevřené...jenže, napité kytky toto nesnáší...byly-li by suché a svrasklé, tak se neuvaří...jenže - jak po blbé zimě a studeném bezslunečném jaru postupovat, když na pár dní je hned přes 30°C...jediná pomoc by byla zastínit a snížit tak zaření a tak vlastně povrchovou teplotu...vzpomínám si, jak v NP Talampaya (kousek od Sierra de Famatina) bylo před 4 lety celých 49°C...a ty tefráky byly v pohodě, jenže - už nepršelo jistě měsíc, takže byly svrasklé, sporadicky kvetly a sem tam zahodily nějaký nadbytečný článek...no a v noci byla průtrž...a jestli si vzpomínáš na noc ve vodárně v Cuesta Miranda, tak tam nás to zastihlo...a pak ve dne bylo z teplot nad 40°C po dešti tak jen 20°C...jooo, zima!!! A snídaně brzy ráno na pumpě v Saňogastě byla pak perfektní...