Desinfekce mrazem
Desinfekce mrazem
Mám na vás dotaz. Jakou máte zkušenost s desinfekcí substrátu mrazem? Jinak řečeno - pokud substrát, z něhož jsem na zimu kaktusy vyndaval na zimování (zčásti zimuju z prostorových důvodů bez hlíny), zůstal venku, kde bylo až -15°C. Myslíte, že vlnatky, kořenovky a podobná havěť je zmrznutá, chcíplá, zdechlá, prostě pryč? Díky za názory...
-
- Poděkoval: 0
- Obdržel poděkování: 0
Pokud toho substrátu nemáš moc, dal bych ho spíš do mrazáku. Tam jsem naměřil -23 ( výrobce uvádí -18 ) a je to dlouhodobější mráz. Jednorázově -15 asi zdejší škůdce nezabije. Zimují běžně venku pod listím. Zkušenost s desinfekcí substrátu nemám, mrazák se takhle používá pro desinfekci masa pro domácí zvířata když jim ho nechcete vařit.
No mám toho pytel. Je fakt, že některá havěť to přežije, ale údajně by to mohlo snad zdecimovat stavy slimáků, kterých jsme minulou zimu měli po zahradě plno a snažili se dostat i do skleníku. Loni jsem to naštěstí ubránil. Co mě tam víc žere a kaktusy taky, jsou svinky. Jako děcka jsme tomu kdoví proč říkali autobus. Když to občas zaliju nějakou chemií, vypadá to v některých miskách jak brutální jatka. Akorát mě mrzí, že to s sebou vezme i pavouky a takovou tu užitečnější havěť. Ale ekologičtější způsob likvidace jsem zatím neobjevil. 

Myslím si že je vhodné substrát a´t už nově připravený nebo starý ,nechat volně někde na zahradě apod. Působení slunce, mrazu, větru, deště, sněhu a co já vím ještě čeho ,mu udělá dobře a je to myslím lepší, než nějaká chemie.
A když mám čas tak ho drobet popřehazuji aby to, co bylo dole, se dostalo nahoru.
A když mám čas tak ho drobet popřehazuji aby to, co bylo dole, se dostalo nahoru.